گردوی بوانات- مرجع متخصصان باغداری

پرلیت کشاورزی باغبانی، سنگ آتشفشانی منحصر ‌به ‌فردی است که حجم آن در دمای حدود 900 درجه سانتیگراد بیش از 13 برابر افزایش می‌یابد. این سنگ در اثر حرارت به ماده‌ای بسیار سبک ، استریل و سفید تبدیل می‌شود.

پرلیت و کاربرد آن در کشاورزی و باغداری

هر ذرّه از پرلیت منبسط شده، حاوی سلول‌های ریز هوا و حفره‌های متعدد و چند لایه است. که شرایطم ساعدی برای ریشه‌زایی و رشد گیاهان فراهم می‌آورد.

پرلیت کشاورزی ، باغبانی با زبری ذاتی خود، حداقل ذرّه‌ای بسیارمناسبی دارد که تهویه عالی و بازدهی بالای مخلوط خاک را موجب می‌شود؛ همچنین به ‌دلیل داشتن سطح وسیع، رطوبت قابل ملاحظه‌ای را در خود ذخیره کرده ، آن را به بهترین شکل برای رشد و تکثیرگیاه آزاد می‌کند.
این نوع پرلیت مادّه‌ای بی‌بو و از نظر شیمیایی خنثی است که فاقد کاهش یا افت کمیت بوده، بسیارسبک می‌باشد. این سبکی موجب به‌دست‌ آمدن مخلوط‌های خاکی کنواخت و سبک وزنی از پرلیت و پیت (Perlite-Peat) می‌شودکه در مقایسه با خاک‌های طبیعی وزن بسیارکمی دارد.
این محصول در ترکیب بیشترتقویت‌کننده‌ ها، کودهای الی (کودهای حیوانی و گیاهی)، پوسته یاخاک اره مورد استفاده قرار می‌گیرد و در اندازه‌های مختلفی موجود است.

دامنه وسیع سایز ذرات، این امکان را می‌دهدکه خاک را برای رشد انواع مختلفی از گیاهان در تمامی مراحل رشد آن‌ها از تکثیر در محیط ‌های کوچک تا شاسی‌های بزرگ سازگار کند.
 پرلیت کشاورزی کاملا آبیاری شده، تنها 640 کیلوگرم بر متر مکعب وزن دارند. خاک کاملا آبیاری شده 1600 تا 2000 کیلوگرم بر متر مکعب وزن دارد.که میتوان وزن محیط کشت را با استفاده از مخلوط های ترکیبی پرلیت کشاورزی و یک افزودنی دیگر نظیر پیت،کمپوست یا کودهای آلی،بعنوان خاک محل کشت تا 60% کاهش داد.

نگهداری آب و غذای گیاه و تامین اکسیژن کافی برای ریشه
پرلیت کشاورزی قادر است 3 تا 7 برابر وزن خودش آب جذب و نگهداری کند و دچار آبگرفتگی نشود. در عین حال، مِتواند ظرفیت نگهداری مواد غذایی محلول را نیز افزایش داده و از خروج مواد غذایی محلول در اثر آبیاری های مکرر پیشگیری نماید از سوی دیگر ساختار میکروسکوپی ذرات پرلیت به گونه ای است  که با داشتن حفرات و تخلخلهای چند لایه قادر است حتی در حالت اشباع از آب نیز حداقل 20% از تخلخل مفید خود را در خاک حفظ کرده واز این طریق تبادل هوا و اکسیژن را نز در محیط کشت افزایش دهد.

صرفه اقتصادی بلندمدت:
پرلیت کشاوری یکی شیشه آتشفشانی انبساط یافته است. بنابراین  برخلاف مواد آلی، پوسیده نخواهد شد و خواص مخبت خود را برای مدتهای طولانی در خاک حفظ می کند.

منیع سایت تخصصی گردوی بوانات - رسانه متخصصان باغداری

بی اثر بودن از نظر شیمیایی:
پرلیت کشاورزی اساساً پی اچ نزدیک به خنثی داشته و در اکثر محیط های طبیعی غیرقابل حل می باشد. از اینرو تغییر قابل ملاحظه ایی در قلیائیت یا اسیدیته محیط کشت ایجاد نمی کند.
پرلیت برای بهبود بخشیدن خاکهای عادی و آماده سازی خاک برای کشت
پرلیت را می توان به تنهایی با در ترکیب با کودهای آلی، بمیزان 15 الی 35 درصد حجمی خاک تازه به شرح زیر استفاده نمود:
مرحله 1: خشم زدن خاک دست نخورده با تراکتور، و بیل زدن یا چنگک زدن خاک تا عمق 15 الی 30 سانتیمتر.
مرحله 2: پرلیت را به ضخامت 1/5 تا 5 سانتیمتر روی زمین بگسترانید. برای آماده سازی کاملتر خاک، می توانید بر روی اینقدار پرلیت، 1/5 تا 5 سانتیمتر هم لیه ایی از مواد ارگانیکی بهبود دهنده خاک نظیر (کودهای آلی) اضافه نمائید.
این مواد می توانند پیت، کمپوست، خاک بگ و یا خاک اره، تراشه چوب یا پوسته درختان، داای ترکیبات نیتروژن باشند.
برای زمینی که قبلاً ر از درختچه ها یا درختان بوده سفارش می شود که پرلیت به میزان حداقل 1/3 حجمی آن با اصلاح کننده آلی (کود آلی) و خاک طبیعی مخلوط شود (یعنی نسبت حجمی پرلیت: کود: خاک، مساوی 1:1:1 باشد).
پرلیت برای کاشت دیم و ایجاد فضاهای سبز
مرحله 1: شخم زدن با تراکتور، بیل زدن یا چنگک زدن خاک تا عمق 15 الی 30 سانتیمتر.
مرحله 2: پرلیت را به ضخامت 1/5 تا 5 سانتیمتر روی زمین بگسترانید. اگر خواسته باشید می توانید 1/5 تا 5 سانتیمتر کود گیاهی یا تراشه چوب و خاک اره تثبیت کننده نیتروژن (با اندازه یک چهارم اینچ یا حدود 0.65 سانتیمتر) به آن اضافه نمائید.
مرحله 3: پرلیت وکود آلی بطور کامل با خاک مخلوط شود.
مرحله 4: آب پاشی کرده وزمین را برای مسطح شدن غلتک بزنید تا قبل ازکاشتن هموار و تراز شود. بذرپاشی کرده و سپس بذرها را با لایه ایی از مخلوط پرلیت و پیت یا کود بپوشانید.
بیوتکنولوژی گیاهی و باغبانی در اسکاتلند (کشت محصولات هیدروپونیک با استفاده از پرلیت)
بیش از 20 سال است که اکثر نواحی دره سه لیده دراسکاتلند، مرکز پیشرفته ای برای تولید گوجه فرنگی گلخانه ای در این منطقه شده است. درهر حال، چندی پیش بالا رفتن سریع هزینه های کارگری و سوخت، و شدت فزاینده رقابت کالاهای وارداتی باعث شد تا کاهش جدی در سطح زیر کشت گلخانه ای روی دهد.
امروز شانس مچددی برای عمل آورنده گان گوجه فرنگی در این منطقه به وجود آمده ست. کسانیکه از سالهای سخت رقابت به سلامت گذشته اند، اصلاحات اساسی در روشهای از مد افتاده وکم بازده (کشت در پشته های خاکی) بوجود آورده اند. آنها هر پیشرفت ت