انگور   Grape (Vine

نام علمی   Vitis


کلیات گیاه شناسی

درخت انگور که درخت مو نیز نامیده میشود درختچه ای است بالا رونده که از دیوار و درختان مجاور بالا می رود . ساقه آن گره در و دارای بگهای متناوب است . برگهای انگور دارای پنج لوب دندانه دار و برنگ سبز تیره می باشد . گلهای آن کوچک ، مجتمع و بصورت خوشه ظاهر می شود . میوه درخت انگور ، گوشتدار و شیرین و برگهای مختلف است .



ترکیبات شیمیایی:

کلیه قسمت های درخت انگور قابل استفاده دارویی است . بنابراین هر قسمت را جداگانه بررسی می کنیم .

1)برگ مو: دارای ساکارز ، لوولز Levulose ، اینوزیت Inosite ، مواد نشاسته ای و تعدادی اسیدهای آلی است .

2)دم خوشه انگور : دارای تانن ، مواد رزینی ، تارتارات پتاسیم و اسید های آلی است .

3)غوره ک میوه سبز رنگ و نارس انگور است که دارای طعم ترش می باشد . غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک ، اسید فرمیک ، اسید سوکسینیک Succinique Acid ، اسید اگزالیک ، اسید گلوکولیک Glucolique Acid و قند می باشد .

4)انگور رسیده : در صد گرم حبه انگور مواد زیر موجود است :

آب                                  75 گرم

پروتئین                            1/3  گرم

مواد قندی                       20 گرم

کلسیم                           12 میلی گرم

فسفر                           0/4 میلی گرم

آهن                             0/4  میلی گرم

سدیم                          3 میلی گرم

پتاسیم                        175 میلی گرم

ویتامین آ                      100 گرم

ویتامین ب 1                 0/05 میلی گرم

ویتامین ب 2                  0/03 میلی گرم

ویتامین ب 3                 0/3 میلی گرم

ویتامین ث                    4 میلی گرم

5-پوست انگور دارای تانن ، تارتارات پتاسیم ، اسید های آزاد و مواد معدنی می باشد .

6-هسته انگور : در هسته انگور مقدری روغن و تانن موجود است . روغن هسته انگور Grape seed oil برنگ زرد مایل به سبز است . این روغن فاقد بو و دارای طعمی مطبوع می باشد . روغن هسته دارای تری گلیسیرید ، اسید اولئیک ، اسید پالمتیک ، اسید لینولئیک ، اسید استئاریک و اسید آراشیک می باشد .


خواص داروئی:

خواص درمانی میوه انگور

انگور بر طبق طب قدیم ایران گرم و تر است .

1) اخلاط بدن را متعادل می کند .

2)بسیار مقوی و مغذی است .

3)خون را تصفیه می کند .

4)سینه و ریه را صاف و تمیز می کند .

5)برطرف کننده یبوست است .

6)انگور برای درمان ورم معده و روده مفید است .

7)در درمان سل ریوی و سیاه سرفه موثر است .

8)برای درمان اسهال خونی از انگور استفاده  می شود .

9)برای درمان نقرس بسیار مفید است .

10)آنهایی که معده ضعیف دارند باید انگور را بدون پوست بخورند زیرا پوست آن دیر هضم است و موجب دل درد ، نفخ و عوارض دیگر می گردد .

11)انگور بهترین میوه برای کسانی است که می خواهند لاغر شوند و بدن خود را از ساید اوریک ، سنگ های صفراوی و مسمومیت های مزمن (مسمومیت از سرب یا جیوه ) پاک کنند . اینگونه اشخاص باید در هر فهته بمدت 2 روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند بدین ترتیب که هر دو ساعت یکبار آب انگور تازه را گرفته و بنوشند . مقدر مصرف روزانه تقریبا 2 کیلو گرم است و در این دو روز نباید غذای دیگری مصرف کنند فقط می توانند آب بنوشند .

12)رژیم آب انگور برای مبتلایان به سل ریوی و واسیر نیز مفید است .

13)برای تقویت و طراوت پوست و همچنین روشن کردن رنگ پوست ، آب انگور تازه را با یک تکه پنبه بصورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی کمی جوش شیرین بشوئید .

14)زیاده روی در مصرف آّب انگور بطور مداوم ایجاد سنگ کلیه می کند .

خواص طبی روغن هسته انگور

روغن هسته انگور گرم کننده بدن است ، این روغن ضد یبوست می باشد . از آن برای نقاشی و تهیه صابون نیز استفاده می شود.

خواص طبی هسته انگور

هسته انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است :

1)دارای تانن است  بنابراین قابض است .

2) اسهال را برطرف می کند .

3)ترشح ادرار و اسپرم را کم می کند .

4) گرد هسته انگور را برای درمان به مسلولین می دهند .

5)هسته انگور برای آنهایی که مثانه و کلیه ضعیف دارند مضر است .

خواص طبی پوست انگور

پوست انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است :

1- پوست انگور را خشک کرده و می سوزانند خاکستر بدست آمده را برای درمان اکثر زخم ها استفاده می شود .

2- پوست انگور دیر هضم است و بهتر است که در موقع خوردن پوست آنرا بیرون آرود .

خواص طبی غوره

غوره که بانگلیسی Un-ripe grape نامیده می شود از نظر طب قدیم ایران سردو قابض است :

1.در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه ها موثر است .

2.آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است .

3.بیماری اسکوربوت که بعلت کمی ویتامین C در بدن می باشد با آب غوره درمان می شود .

4. آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است .

5.در دفع زردی موثر است .

6.خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو می اندازد و قاعده را باز می کند .

7.حرارت و صفرای بدن را دفع می کند و روده ها را ضد عفونی می کند .

8.آب غوره تقویت کننده کبد است .

9.برای برطرف کردن ورم گلو آ غوره قرقره کنید .

10.برای دفع کرم و روده و تقویت معده باید بمدت پنج روز آش آب غوره همراه با زیره سیاه مصرف کنید البته در اینمدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید .

11.آب غوره درمان کننده پا درد و کمر درد می باشد . برای معالجه میتوان بمدت دهروز آش آب غوره مصرف نمود . البته از خوردن غذاهای سنگین در اینمدت اجتناب کرد .

12.ترشی غوره نیز معالجه رماتیسم و سیاتیک است .

خواص طبی برگ مو

1.برگ مو قابض است .

2.دم کرده برگهای جوان مو اسهال خونی را برطرف می کند .

3.برای خونریزیها مفید است .

4.در رفع نقرس و زردی موثر است .

5.استفراغ را برطرف می کند .

6.در رفع اختلالات گردش خون مربوطه به دوره بلوغ و یائسگی موثر است .

7.هنگامیکه پوست صورت قرمز می شود و ملتهب است خوردن دم کرده آن اثر مفید درد .

8.گرد برگهای جوان و خشک شده مو ، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحیم و خون آمدن از بینی درد .

9.برای برطرف کردن سرمازدگی دست و پا جوشانده برگ مو را تهیه کرده و دست و پا را بمدت 15 دقیقه در آن قرار دهید .

10.برای تهیه دم کرده برگ مو ، مقدر 15 تا 20 گرم برگ مو را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید 10 دقیقه بماند .

11) از دم کرده برگ مو  می توان برای شستشوی چشم در مورد ورم ملتحمه استفاده کرد .

12.دم کرده برگ مو برای رفع واریس مفید است .


منبع :www.irteb.com