گل محمدی


ﺭﺯﻫﺎ ﺩﺭﺧﺘﭽﻪﻫﺎﻳﻲ ﺍﺯ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﮔﻞ ﺳﺮﺥ می باشند. ﺍﻳﻦ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﻣﺘﺠﺎﻭﺯ ﺍﺯ2000 ﮔﻮﻧﻪ ﻭ ﺣﺪﻭﺩ 100 ﺟﻨﺲ ﺭﺍ ﺩﺭﺑﺮﻣﻲﮔﻴﺮﺩ.

ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﻳﺎ ﮔﻞ ﮔﻼﺏ ﺑﺎ ﻧﺎﻡ ﻋﻠﻤﻲ Rosa damasena ﺩﺭﺧﺘﭽﻪﺍﻱ ﺍﺳﺖ ﺧﺰﻧﺪﺍﺭ ﻭ ﺷﺎﻳﺪ ﺑﻨﺪﺭﺕ ﺩﺭ ﺑﻴﻦ ﺁﻧﻬﺎ ﻫﻤﻴﺸﻪ ﺳﺒﺰ یافت شود.

ﺍﻫﻤﻴﺖ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪ:

ﺍﻫﻤﻴﺖ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺩﺭ ﻋﻄﺮ ﻭﺍﺳﺎﻧﺲ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ .ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﻓﻌﺎﻻﻥ ﺩﺭ ﻋﺮﺻﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻋﻄﺮ ﺳﺎﺯﻱ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺭﺍ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﺎﺩﻩ ﺍﻭﻟﻴﻪ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻣﻴﺪﺍﻧﻨﺪ .ﺑﺨﺶ ﺍﻋﻈﻢ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﺪﻩ ﺩﺭ ﺩﻧﻴﺎ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺷﺘﻦ ﻋﻄﺮ ﻭﺑﻮﻱ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺧﻮﺵ ﺑﺮﺍﻱ ﺗﻬﻴﻪ ﻋﻄﺮﻫﺎﻱ ﮔﺮﺍﻥ ﻗﻴﻤﺖ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻴﺸﻮﻧﺪ.

ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﻭﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎﻱ ﺁﻥ ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﻣﺪﺕ ﻫﺎﻱ ﻣﺪﻳﺪﻱ ﺩﺭ ﻳﻮﻧﺎﻥ ،ﺭﻭﻡ ﻭﻛﺸﻮﺭﻫﺎﻱ ﻋﺮﺑﻲ ﺩﺭ ﻟﻮﺍﺯﻡ ﺁﺭﺍﻳﺸﻲ، ﺩﺍﺭﻭﻫﺎ ﻭﻋﻄﺮﻫﺎ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﻭﮔﻼﺏ ﺣﺎﺻﻞ ﺍﺯ ﺍﻳﻦ ﮔﻞ ﺩﺭ ﺭﻓﻊ ﻣﻮﺍﺭﺩﻱ ﻧﻈﻴﺮ ﺍﻓﺴﺮﺩﮔﻲ ،ﺑﻴﺨﻮﺍﺑﻲ ،ﻓﺸﺎﺭ ﺭﻭﺣﻲ ﺧﺸﻜﻲ ﭘﻴﺮﻱ ﻭﺣﺴﺎﺳﻴﺖ ﭘﻮﺳﺖ، ﺍﻟﺘﻴﺎﻡ ﺯﺧﻢ ﻫﺎﻱ ﭘﻮﺳﺘﻲ ﻭﻋﻔﻮﻧﺘﻬﺎﻱ ﺑﺎﻛﺘﺮﻳﺎﻳﻲ ﻭ ﻭﻳﺮﻭﺳﻲ ﻣﻮﺛﺮ ﺍﺳﺖ.

ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺩﺭ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻭ ﺍﺳﺘﺎﻧﻬﺎﻱ ﻛﺸﻮﺭ ﺑﻪ ﺧﺼﻮﺹ ﺁﺫﺭﺑﺎﻳﺠﺎﻥ، ﺍﺻﻔﻬﺎﻥ، ﻣﺮﻛﺰﻱ، ﻛﺮﻣﺎﻥ، ﻓﺎﺭﺱ، ﭼﻬﺎﺭﻣﺤﺎﻝ ﻭ ﺑﺨﺘﻴﺎﺭﻱ،  ﻫﻤﺪﺍﻥ،ﺧﺮﺍﺳﺎﻥ، ﺳﻤﻨﺎﻥ ، ﮔﻨﺒﺪ ﻭ ﮔﺮﮔﺎﻥ ﻭ ﻳﺰﺩ ﺳﺎﺑﻘﻪ ﻛﺸﺖ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺍﺯ ﺁﻥ ﮔﻞ ﺧﺸﻚ، ﮔﻼﺏ ﻭ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺗﻬﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. ﻛﻪ ﻣﺼﺎﺭﻑ ﺧﻮﺭﺍﻛﻲ، ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ ﻭ ﻋﻄﺮﺳﺎﺯﻱ ﺩﺍﺭﻧﺪ.

ﻣﺸﺨﺼﺎﺕ ﮔﻴﺎه شناسی:

ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺩﺭﺧﺘﭽﻪ ﺍﻱ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﺷﺎﺧﻪﻫﺎﻱ ﮔﻞ ﺩﻫﻨﺪﻩ ﺗﻴﻎ ﺩﺍﺭ، ﺍﺳﺘﻮﺍﻧﻪﺍﻱ ﺷﻜﻞ، ﺑﺪﻭﻥ ﺷﻴﺎﺭ ﻭ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﺑﺮﮔﻬﺎﻱ ﻣﺮﻛﺐ ﺷﺎﻧﻪ ﺍﻱ ﻛﻪ ﺩﺍﺭﺍﻱ3-5 ﺑﺮﮔﭽﻪ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﺩﻧﺪﺍﻧﻪﺩﺍﺭ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ﺭﮔﺒﺮﮔﻬﺎﻱ ﭘﺸﺖ ﺑﺮگ ﻣﺸﺨﺺ ﻭ ﺑﻬﻢ ﺭﻓﺘﻪ، ﺑﺮﮔﭽﻪ ﭼﺮﻣﻲ ﻭ ﺑﻴﻀﻲ ﺷﻜﻞ، ﻧﻮﻙ ﺗﻴﺰ ﺑﻪ ﻃﻮﻝ 3-5 ﺳﺎﻧﺘﻲ ﻣﺘﺮ، ﻭ ﺭﻭﻱ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺻﺎﻑ ﻭ ﺳﺒﺰ ﻭ ﭘﺸﺖ ﺁﻧﻬﺎ ﺳﺒﺰ ﻛﻤﺮﻧﮓ ﻭ ﺩﻣﺒﺮﮔﻬﺎﻳﺶ ﺧﺰﻱ ﻭ ﻧﻤﺪﻱ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺎ ﻛﺮﻛﻬﺎﻱ ﻏﺪﻩ . ﺍﻱ ﭘﻮﺷﻴﺪﻩ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺗﺎ ﺍﻧﺘﻬﺎﻱ ﺟﺎﻡ ﮔﻞ ﻛﺸﻴﺪﻩ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.

ﮔﻠﻬﺎ ﺑﻪ ﺷﻜﻞ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﺧﻮﺷﺮﻧﮓ ﺑﺎ 32 ﮔﻠﺒﺮگ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻣﺸﺎﺑﻪ ﻭ ﻳﻜﺪﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺍﻭﺍﺋﻞ ﺻﺒﺢ ﺷﺮﻭﻉ ﺑﻪ ﻇﺎﻫﺮ ﺷﺪﻥ می نمایند. ﻛﺎﺳﺒﺮﮔﻬﺎ ﺑﻪ ﺗﻌﺪﺍﺩ 5 ﻋﺪﺩ ﻛﻪ ﺣﺪﺍﻗﻞ ﺳﻪ ﺗﺎﻱ ﺁﻧﻬﺎ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﺯﻭﺍﺋﺪ ﺑﺰﺭﮔﻲ ﺩﺭ لبه ها ﻫﺴﺘﻨﺪ.

پرچم ها ﺯﺭﺩ ﺭﻧﮓ ﺑﻪ ﺗﻌﺪﺍﺩ 100 عدد در ترکیب گل وجود دارند. ﻣﻴﻮﻩ ﺁﻥ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺭﻳﺰﺵ ﮔﻠﺒﺮﮔﻬﺎ  ﮔﻮﺷﺘﻲ ﮔﺮﺩ ﻭ ﻳﺎ ﺗﺨﻢ ﻣﺮﻏﻲ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺩﺍﺧﻞ ﺑﺮﺟﺴﺘﮕﻲ ﻛﻮﺯﻩ ﺍﻱ ﺷﻜﻞ ﺯﻳﺮ ﮔﻠﺒﺮﮔﻬﺎ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺭﻧﺪ. ﺯﻣﺎﻥ ﺑﺎﺯ ﺷﺪﻥ ﮔﻠﻬﺎ ﺩﺭ ﺍﻭﺍﺋﻞ ﺍﺭﺩﻳﺒﻬﺸﺖ ﺗﺎ ﺍﻭﺍﺋﻞ ﺗﻴﺮﻣﺎﻩ می باشند. ﺩﻭﺍﻡ ﮔﻞ ﺣﺪﺍﻛﺜﺮ ﻳﻚ ﺭﻭﺯ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺭﻧﮓ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﺧﻮﺷﺮﻧﮓ ﮔﻠﺒﺮﮔﻬﺎ ﺑﻪ ﺳﻔﻴﺪ ﻣﻲ ﮔﺮﺍﻳﺪ ﻭ ﺑﺎ ﺍﻧﺪﻙ ﻧﺴﻴﻤﻲ ﮔﻠﺒﺮﮔﻬﺎ ﭘﺮﭘﺮ ﺷﺪﻩ ﻭ میرﻳﺰﻧﺪ. ﻟﺬﺍ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﮔﻠﻬﺎ ﺩﺭ ﺍﻭﺍﺋﻞ ﺻﺒﺢ ﻭ ﺣﺘﻲ ﻗﺒﻞ ﺍﺯ ﻃﻠﻮﻉ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﺑﺮﺩﺍﺷﺖ ﺷﻮﻧﺪ ﺗﺎ ﺍﺯ ﭘﺮ ﭘﺮ ﺷﺪﻥ ﺁﻧﻬﺎ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮﻱ ﺷﻮﺩ.

ﻓﺮﺁﻭﺭﻱ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ:

ﺍﺯ ﺗﻘﻄﻴﺮ ﺑﺎ ﺁﺏ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﮔﻼﺏ ﻭ ﺍﺳﺎﻧﺲ(ﻋﻄﺮ) ﺍﺳﺘﺤﺼﺎﻝ ﻣ ﻲﺷﻮﺩ. ﮔﻼﺏ ﺣﺎﺻﻞ ﺟﻬﺖ ﺷﺴﺘﺸﻮﻱ ﺍﻣﺎﻛﻦ ﻣﺘﺒﺮﻛﻪ، ﺷﻴﺮینی ﺳﺎﺯﻱ، ﻣﺮﺑﺎﺟﺎﺕ ﻭ ﺍﺯ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﺩﺍﺭﻭﺳﺎﺯﻱ ﻭ. ﻏﺬﺍﻳﻲ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻴﺸﻮﺩ.

ﺍﻣﺮﻭﺯﻩ ﺍﺯ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﻣﺤﺼﻮﻻﺕ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﺘﻨﻮﻋﻲ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺭﻭﺷﻬﺎﻱ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺪﺳﺖ ﻣﻴﺂﻳﺪ :

ﺍﻟﻒ- ﮔﻼﺏ:

ﻣﺎﻳﻊ ﺧﻮﺷﺒﻮﻳﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﺯ ﺗﻘﻄﻴﺮ ﮔﻠﻬﺎﻱ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺣﺎﺻﻞ ﻣﻴﺸﻮﺩ ﻭﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪﻩ ﺁﻥ ﺁﺏ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻣﺤﺼﻮﻝ ﺍﺻﻠﻲ ﺑﻪ ﺷﻤﺎﺭ ﻣﻴﺮﻭﺩ .

ب- ﺍﺳﺎﻧﺲ:

ﺑﺎ ﺍﺭﺯﺵ ﺗﺮﻳﻦ ﻣﺤﺼﻮﻝ ﮔﻞ ﻣﺤﻤﺪﻱ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﺍﻳﻦ ﺍﺳﺎﻧﺲ ﺍﺯ ﺗﻘﻄﻴﺮ ﮔﻠﻬﺎﻱ ﺗﺎﺯﻩ ﺁﻥ ﺑﺪﺳﺖ ﻣﻴﺂﻳد.


منبع : www.gerdo-bavanat.com